172 sociale leiders in 2018 vermoord

In Colombia worden nog steeds in verschillende delen van het land sociale leiders vermoord. De Colombiaanse ombudsman zei donderdag dat in 2018 172 sociale leiders en mensenrechtenactivisten zijn vermoord.

De Colombiaanse ombudsman, Carlos Negret, onthulde dat er in 2018 172 sociale leiders en mensenrechtenactivisten zijn vermoord, waarvan 158 mannen en 14 vrouwen. Dit heeft geleid tot 431 moorden die sinds 2016 in het land zijn geregistreerd. Van ten minste 54% van de moorden is de dader geïdentificeerd, wat aangeeft dat 126 van de gevallen in behandeling zijn of zijn opgelost.

De regio’s met het hoogste aantal misdaden tegen activisten en leden van gemeenschappen zijn Cauca, Santander Norte, Valle del Cauca, Nariño, Caquetá, Meta en Putumayo; met alleen al een gemiddelde van 10 moorden in elk departement in 2018.

Tot nu toe zijn er dit jaar al acht gevallen gemeld, ondanks de bevrijding van gebieden als gevolg van het vredesproces.

De ombudsman bevestigde ook dat het vredesakkoord met de FARC-guerrilla de moorden op sociale leiders heeft doen afnemen. “De intensiteit van het gewapende conflict in het land is afgenomen, maar er zijn nog steeds verschillende redenen waarom een sociaal leider wordt vermoord”, aldus Negret.

Bron :
foto:Pacifista