2019, een historisch jaar voor de Colombiaanse sport

Het jaar 2019 is een van de beste jaren in de geschiedenis van de Colombiaanse sport. Grote prestaties in wedstrijden en disciplines waren nog nooit eerder bereikt. Colombia zette zich neer op de kaart door twee belangrijke historische titels te winnen. In 2019 is het Colombiaanse volkslied dan ook in vele stadia/podia over de hele wereld gespeeld dankzij de uitzonderlijke prestaties van onze Colombiaanse sporters in verschillende disciplines.

Tour de France: Egan Bernal schreef geschiedenis door als eerste Latijns-Amerikaanse wielrenner het belangrijkste wielerevenement ter wereld te winnen. De 22-jarige Bernal van Team Ineos won de Tour de France van 2019 met een verschil van 1’11” ten opzichte van zijn teamgenoot, Welshman Geraint Thomas.

Wimbledon: Juan Sebastián Cabal en Robert Farah behaalden de belangrijkste prestatie in het nationale tennis op Wimbledon door het dubbelspel te winnen. In de finale van het evenement versloegen ze de Fransen Nicolas Mahout en Édouard Roger-Vasselin, die ze met 6-7, 7-6, 7-6, 6-7 en 6-3 versloegen.

US Open: Alsof dat nog niet genoeg was voor het Colombiaanse tennisduo Juan Sebastián Cabal en Robert Farah. Zij positioneerden zich op de nummer 1 positie van het ATP-klassement door de laatste Grand Slam van het seizoen te winnen. Het succes van Cabal en Farah zette zich voort, ze werden kampioen van de US Open na het verslaan van de Spaanse Marcel Granollers en de Argentijnse Horacio Zeballos in twee sets van 6-4 en 7-5.

Het feest in New York werd afgesloten door de Colombiaanse tennisster María Camila Osorio, die de US Open won in de categorie Junior en de lokale Alexandra Yepifanova met 6-1 en 6-0 versloeg.

Onderwater Rugby World Cup: Het Colombiaanse herenteam won het onderwater rugby wereldkampioenschap in Oostenrijk en versloeg Noorwegen met 2-0 in de finale. In de categorie vrouwen kreeg het land een bronzen medaille na het verslaan van Finland.

Wereldkampioenschap boogschieten: Sara López behaalde in Moskou haar vijfde opeenvolgende wereldtitel in boogschieten. De 24-jarige López uit Pereira wordt momenteel door de World Archery Federation erkend als de beste ter wereld.

Wereldkampioenschap bowlen: De nationale delegatie was de grote kampioen van de World Bowling Championships gehouden in Las Vegas, VS. Colombia oogstte twee gouden, twee zilveren en twee bronzen.

Atletiek 400 meter: Atleet Anthony José Zambrano maakte geschiedenis door zilver te winnen in de 400m-finale op het wereldkampioenschap atletiek in Doha, Qatar. Nog nooit eerder was dit in de Colombiaanse atletiekgeschiedenis bereikt. Een andere historische race was het bereiken van de finale van de 4x400m estafette ook in Doha. Het team bestaande uit John Alejandro Perlaza, Diego Palomeque, John Alexander Solís en Anthony Zambrano nam het op tegen de Amerikanen, Jamaicanen en Belgen, die de medailles wonnen.

WK baanwielrennen: De Colombiaanse baanwielrenner Kevin Santiago Quintero heeft op het WK Baanwielrennen in Brisbane, Australië, goud gepakt op de keirin. Quintero, wist Matthew Glaetzer, een van de favorieten om deze race te winnen, te verslaan met een snelle sprint.

Landskampioen Colombia: Voetbalclub Atlético Junior uit Barranquilla is op 12 juni voor de negende keer landskampioen geworden van de Colombiaanse voetbalcompetitie, Liga Águila 2019-I. Junior, ook wel Los Tiburones (de haaien) genoemd, versloeg Pasto door middel van een strafschoppenserie.

In de tweede helft van het jaar was er een comeback van América de Cali die op 7 december la Liga Águila 2019-II won. América de Cali werd voor de veertiende keer landskampioen door in de finale te winnen van Atlético Junior. De club keerde in 2017 na vijf jaar in de tweede competitie te hebben gespeeld terug naar de hoogste klasse van Colombia, la Liga Águila.

Bron :
Foto's:eltiempo,thebogotapost,elpoliticon,transmisoraquindio,zonacero,americadecalisa Instagram,fedecoltenis Twitter,caracol,voanews,Federación Colombiana de Ciclismo