249 voormalige guerrillastrijders gedood in Colombia sinds 2016

Het aantal voormalige guerrillastrijders dat vanaf de ondertekening van het vredesakkoord in Colombia in 2016 tot 15 november vorig jaar is gedood, bedraagt 249, wat neerkomt op één moord om de vijf dagen, zo blijkt uit een verslag dat woensdag is gepubliceerd.

Giovanni Alvarez, de directeur van de onderzoekseenheid van het vredestribunaal (die is voortgekomen uit het vredesakkoord), presenteerde de gegevens uit het document “Het zwijgen van de waarheid” tijdens een hoorzitting, meldde de lokale krant El Tiempo.

Hij legde uit dat het grootste aantal moorden voorkomt in de departementen Nariño, Valle del Cauca en Antioquia en velen van deze moorden volgen patronen van territoriale controle.

In dit verband wees Victoria Sandino, senator van de politieke partij FARC (opgericht na de ontwapening van de guerrillabeweging FARC), erop dat deze moorden plaatsvinden zonder een effectieve reactie van de staat.

Sandino voegde eraan toe dat ze 17 vermisten en 50 pogingen tot moord op de ondertekenaars van de vrede telde, gebeurtenissen die door haar als systematisch werden beschreven.

In die zin vertelde de woordvoerder van de FARC-partij, pastoor Alape, over de moeilijke omstandigheden waarmee voormalige strijders te maken hebben en tegelijkertijd wees hij op het gebrek aan uitvoering van de nationale veiligheidscommissie.

Bron :
Foto:Colombia.com