28 bendeleden van Clan del Golfo opgepakt

De Colombiaanse veiligheidsdiensten hebben 28 leden van de meest gevreesde drugsbende van het land gevangengenomen, dit kondigde president Juan Manuel Santos dinsdag aan.

Santos maakte de aankondiging in het noordwestelijke gebied van het departement Antioquia waar de operatie, genaamd “Odyssey”, tegen Clan del Golfo plaatsvond.

“Een operatie genaamd Odyssey werd vandaag tegen Clan del Golfo uitgevoerd en 28 leden van die organisatie werden hier in Antioquia gevangen,” zei hij gisteren.

De politie zei dat de gevangengenomen bendeleden in verband staan met 22 moorden in de plaatselijke steden Segovia en Remedios sinds begin 2016.

Santos zei dat er zeven ton cocabladeren tijdens de operatie in beslag was genomen en gaf aan niet op te geven met de operaties tegen de grootste drugshandelorganisatie van het land. ‘We gaan door!’ zei de president.

Clan del Golfo heeft de laatste tijd zware tegenslagen te verduren gehad. De criminele organisatie bestaat nu uit ongeveer 1800 leden, minder dan de helft van zijn oorspronkelijke kracht. Op 31 augustus werd de tweede leider, “de havik”, gedood door de Colombiaanse veiligheidsdiensten. Vorige week werd zeven ton aan cocaïne onderschept op een boerderij in de bananenzone van Urabá. Volgens de minister van Defensie had de 7 ton cocaïne van Clan del Golfo een waarde van 15 miljoen dollar.