30% van het land van Colombia zal in 2022 een beschermd gebied zijn

President Ivan Duque kondigde vrijdag aan dat 30% van het nationale grondgebied tot beschermd gebied zal worden verklaard voordat zijn mandaat in augustus afloopt.

“We hebben ons doel gesteld dat 30% van Colombia’s zee- en oppervlakteland een beschermd gebied zal zijn vóór het einde van de ambtstermijn van mijn regering op 7 augustus van dit jaar.” Hij zei dit tijdens een ceremonie waarin Ecuador op 14 januari een nieuw zeereservaat rond de Galapagos-eilanden inhuldigde.

Met deze aankondiging liet president Duque weten dat zijn land zal ontwikkelen in de richting van een van de doelen die zijn vastgelegd in duurzame ontwikkelingsdoelen.

“We anticiperen op de 8-jarige doelstelling van 2030, en dat doen we ook in 2022, het jaar van instandhouding”.

Op de COP26-klimaattop in Glasgow (Verenigd Koninkrijk), gehouden in november 2021, ondertekenden de hoofden Colombia, Ecuador, Panama en Costa Rica een overeenkomst om de Pacifische kust, een gebied van tienduizenden vierkante kilometers te beschermen om de unieke soorten van de oostelijke tropische Stille Oceaan te behouden.

Hij prees ook het besluit van Ecuadoraanse president Guillermo Laso om een nieuw zeereservaat rond de Galapagos-eilanden te creëren. “Terwijl we nog steeds proberen overeenkomsten te bereiken, hebben we al een ongekende overeenkomst bereikt met vier landen in deze regio”, zei Duque.

De Colombiaanse leider drong erop aan dat het beschermen van mariene gebieden niet alleen inhoudt dat deze niet worden geëxploiteerd, maar “dat het voortbestaan van meer dan 40% van de mariene soorten wereldwijd wordt gewaarborgd”.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co