32 miljoen dollar extra voor Colombiaanse koffieboeren

De Colombiaanse regering geeft 32 miljoen dollar extra aan subsidies en herbeplanting van koffieplanten. President Duque meldde dit zaterdag te midden van een periode van lage internationale koffieprijzen waar de Colombiaanse koffieboeren onder lijden.

De koffieprijzen op de handelsmarkt van New York schommelden tot nu toe rondom de 1 dollar per pond in 2019. De oorzaak is een grotere productie, die de vraag op de wereldmarkt overtreft.

President Duque had al eerder 155,5 miljard pesos (ongeveer 50 miljoen dollar) beloofd  uit te geven voor hulp aan de koffietelers, maar de federatie van koffieboeren zei vorige week dat het bedrag niet genoeg was voor de 540.000 gezinnen die met koffie hun brood verdienen.

Circa 38 miljard peso’s van de extra middelen gaat naar herbeplanting van koffieplanten, zei Duque tijdens een evenement in de stad Timbio, terwijl 60 miljard naar subsidies gaan.

De regering heeft toegestemd om subsidies toe te kennen van maximaal 30.000 peso’s per 125 kg koffie als de binnenlandse prijs daalt onder 715.000 peso’s per zending. De interne prijs per verzending was vrijdag 660.000 pesos.

Wij zullen aandringen op verandering van de koffieprijzen. Dit zal tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september worden besproken, zei Duque.

“Ik denk dat we op internationaal niveau een goede discussie moeten openen over eerlijke koffieprijzen, over het onderscheid tussen arabica koffie en robusta koffie, ook over de differentiatie van koffiespecialiteiten,” zei hij.