6.402 onschuldige burgers gedood door Colombiaanse militairen

Een onderzoek in Colombia heeft uitgewezen dat 6.402 burgers tussen 2002 en 2008 door het leger zijn gedood en ten onrechte werden voorgedaan als vijandige strijders .

De speciale vredesjurisdictie (JEP: Jurisdicción Especial para la Paz) heeft bekendgemaakt dat ten minste 6.402 mensen door het leger van het land zijn vermoord en ten onrechte als dodelijke slachtoffers zijn opgegeven om de statistieken van de burgeroorlog met linkse rebellengroepen op te krikken. Deze moorden, ook wel “valse positieven” genoemd, is bijna drie keer hoger dan eerdere schattingen.

De moorden vonden plaats tussen 2002 en 2008, toen de regering oorlog voerde tegen linkse rebellen waaronder de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die uiteindelijk in 2016 vrede sloot met de regering. Soldaten van het leger werden voor de gemanipuleerde moordstatistieken beloond met extraatjes, waaronder vrije tijd en promoties.

Het vredesakkoord van 2016 omvatte ook de oprichting van een speciaal vredestribunaal om misdaden van alle partijen in het conflict te onderzoeken en te berechten. Donderdag maakte het tribunaal de voorlopige resultaten bekend van haar onderzoek naar het “vals-positieven”-schandaal, nadat de afgelopen twee jaar overal in het land massagraven waren opgegraven.

Tot vorig jaar had het parket-generaal 2.249 buitengerechtelijke executies tussen 1988 en 2014 opgetekend, waarvan 59 procent tussen 2006 en 2008, onder de regering van de uiterst rechtse ex-president Alvaro Uribe (2002-2010).

Hoewel de generale staf steeds ontkend heeft dat het om een systematische praktijk ging, verklaarden soldaten en officieren voor het vredestribunaal dat ze deze executies hadden uitgevoerd om hun resultaten op te drijven onder druk van hun oversten.

Volgens JEP werden de meeste van deze executies in het departement Antioquia (noordwesten) uitgevoerd, waar het leger en de extreemrechtse paramilitaire milities tegen de rebellen vochten.

Bron :
Foto:Joaquin Sarmiento