65 milieuactivisten vermoord in 2020

Volgens de Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness zijn afgelopen jaar wereldwijd ruim tweehonderd milieuactivisten vermoord. De organisatie zegt het dodental in 2020 uit kwam op ten minste 227 en dat nooit eerder zoveel actievoerders werden gedood.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar positioneerde Colombia zich als het gevaarlijkste land ter wereld om het milieu en de gebieden te verdedigen met 65 moorden, dat is 29% van de gevallen. Mexico volgt met 30 sterfgevallen, de Filipijnen met 29 en Brazilië met 20.

“2020 was het slechtste jaar tot nu toe. De agressie tegen milieuactivisten en mensenrechtenactivisten is sterk toegenomen”, zegt Lourdes Castro van de Colombiaanse niet-gouvernementele organisatie Somos Defensores. “Meestal worden inheemse mensen die hun voorouderlijk land verdedigen het doelwit.” Volgens de organisatie hebben veel aanvallen te maken met het voornemen om de natuur voor geldelijk gewin te gebruiken, zoals bosbouw, mijnbouw en grootschalige landbouw.

Een derde van de milieuactivisten die in Colombia zijn vermoord, waren inheemse of Afro-afstammelingen, en bijna de helft van de moorden was gericht tegen degenen die zich bezighielden met kleinschalige landbouw, benadrukt het Global Witness-rapport.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste moorden gerelateerd zijn aan water- en damprojecten en landbouwprojecten. Achter de gewelddaden zitten vooral bedrijven, boeren en in sommige gevallen statelijke actoren. Daarnaast zijn ook criminele bendes, paramilitaire groepen en rebellen vaak betrokken bij het doden van milieuactivisten.

Bron :
Foto:canal1.com.co