Aanslag Bogota verijdelt, explosieven in beslag genomen

De Colombiaanse politie heeft 67 kg explosieven in beslag genomen van voormalige FARC-rebellen die van plan waren een aanslag te plegen in de hoofdstad Bogota.

Minister van Defensie Diego Molano zei dat de aanval was gepland door leiders van voormalige leden van de gedemobiliseerde Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) die het vredesakkoord (2016) met de regering verwerpen.

“Inlichtingen ontdekten het plan om het explosieve pentoliet naar Bogota te brengen om een terroristische aanslag in de stad te plegen,” zei Molano tijdens een toespraak.

Hernan Dario Velasquez, ook bekend als El Paisa, gaf de opdracht voor de aanslag, zei hij.

El Paisa is lid van de zogenaamde Segunda Marquetalia, een groep van dissidente FARC-leden  die wordt geleid door Ivan Marquez en waarvan de leiders zich volgens veiligheidsbronnen in Venezuela schuilhouden.

De dissidenten waren ook van plan om vandalisme en aanslagen te plegen tegen het Colombiaanse leger en de politie tijdens de komende protesten, zei Molano.

Tijdens de operatie om de explosieven in beslag te nemen, werden twee mensen opgepakt, onder wie een voormalige FARC-strijder, zei Colombia’s politiechef generaal Jorge Vargas.

“El Paisa gaf criminele instructies vanuit Venezuela om aanslagen te plegen in de stad Bogota,” zei Vargas, die herhaalde dat de Colombiaanse regering tot 3 miljard pesos zal bieden voor informatie die leidt tot de arrestatie van de dissident.

Een andere FARC dissidente groep, geleid door Gentil Duarte, wordt beschuldigd van het recentelijk laten ontploffen van een autobom op een militaire basis in de noordoostelijke stad Cucuta, die aan de grens met Venezuela ligt, alsook van een andere aanslag in de regio waarbij schoten werden afgevuurd op een helikopter met president Ivan Duque aan boord.

Bron :
Foto:risaraldahoy.com