Aanslag op oliepijpleiding in Nariño

In het zuiden van Colombia, in het departement Nariño, is zaterdagochtend een aanslag gepleegd op de Trasandino oliepijpleiding. Hoeveel schade het milieu heeft opgelopen is onbekend.

Om ongeveer 7.30 uur ’s ochtends veroorzaakte een explosie een breuk in de Trasandino oliepijpleiding. Het oliebedrijf Ecopetrol activeerde onmiddellijk een noodplan om het pompen op te schorten en stelde het orgaan rampenbestrijding en crisisbeheersing van de gemeente Tumaco hiervan op de hoogte.

Volgens de autoriteiten vond de aanslag plaats in de regio Guayacana. Een gebied waar en groep FARC-dissidenten genaamd Oliver Sinisterra Front actief is. Deze groep, onder leiding van Guacho, is ook verantwoordelijk voor de moord op drie mensen van een Ecuadoraans mediateam en de ontvoering van een Ecuadoraans stel.

Mauricio José Zabala, legercommandant van de gezamenlijke taskforce Hercules, sluit niet uit dat Guacho verantwoordelijk is voor deze aanslag. Hij meldt ook dat het beperken van de milieuschade door het lek wordt vertraagd door mogelijke landmijnen van gewapende groeperingen. Het leger is de omgeving rondom het lek veilig aan het stellen voordat hulpdiensten het lek kunnen dichten.