‘Aanslagen helikopter Duque en legerbasis werden georganiseerd vanuit Venezuela’

De  Colombiaanse minister van Defensie, Diego Molano, bevestigde dat de aanslag op de helikopter van president Iván Duque en de autobomaanslag op de legerbasis van Cúcuta werden georganiseerd en georkestreerd vanuit Venezuela. De verantwoordelijken voor de aanslagen zijn volgens de minister de dissidenten van de FARC, die opereren onder de naam Front 33.

Volgens Molano “is het duidelijk dat deze aanslag op de president en de legerbasis was gepland vanuit Venezuela en daarom is het noodzakelijk om aan de internationale gemeenschap te denken hoe het regime van Nicolás Maduro terroristen blijft herbergen, van waaruit aanslagen op Colombiaanse instellingen worden gepland’, zei de minister van Defensie.  

De minister bevestigde dat dit onderzoek in handen was van de procureur-generaal en de nationale politie, die er in recordtijd in slaagden de verantwoordelijken van deze daad te identificeren, gevangen te nemen en te vervolgen. 

“Hier hebben ze legerbasis Brigade 30 aangetast, 44 Colombiaanse soldaten aangevallen en de poging om de democratie tegen president Duque te destabiliseren, daarom is dit onderzoek met succes uitgevoerd”, zei Molano. 

Het hoofd van de defensieportefeuille legde uit dat “deze FARC-dissidenten niet in staat zullen zijn om hun zakelijke belangen in de drugshandel voort te zetten en, zoals werd aangetoond in dit onderzoek, het destabiliseren van de strijdkrachten”.

Hij bevestigde dat de gepensioneerde legeraanvoerder Andrés Fernando Medina, die volgens het onderzoek heeft deelgenomen aan deze twee terroristische aanslagen in het departement Norte de Santander, het vaderland en de instellingen waarin hij is opgeleid, heeft verraden.

“Zijn criminele gedrag en mentaliteit, die zijn eigen voormalige collega’s daar in Brigade 30 probeerde te treffen en een aanval op president Iván Duque planden, kan de loyaliteit van honderden mannen van de openbare macht niet bezoedelen of aantasten, die letterlijk elke dag zelfs hun eigen leven op het spel zetten om Colombianen te beschermen’, zei hij.

Van zijn kant verzekerde de directeur van de Nationale Politie, generaal Jorge Luis Vargas, dat al het transportmateriaal, explosieven, geld en het uitvoeren van deze terroristische daden werden gecoördineerd vanuit de kampen van illegale gewapende groepen in Venezuela onder leiding van alias “Jhon Mechas”.

Bron :
Foto:rcnradio.com