Aanslagen oliepijpleiding Caño Limón Coveñas loopt op tot negen dit jaar

Een bomaanslag op oliepijpleiding Caño Limón Coveñas veroorzaakte olievervuiling in het oostelijke departement Arauca, zei staatsoliebedrijf Ecopetrol donderdag.

De olievervuiling vond plaats in de gemeente Saravena dichtbij de grens met Venezuela. De olie lekte in en rond de krater die door de explosie is ontstaan, zei het bedrijf in een verklaring.

De pijpleiding pompte niet op het moment van de aanslag. Dit jaar zijn er al negen aanslagen gepleegd op de oliepijpleiding van Ecopetrol, zes in Arauca en drie in Norte de Santander.

Hoewel Ecopetrol de verantwoordelijke groep niet heeft genoemd, worden er regelmatig olie-infrastructuurbombardementen uitgevoerd door linkse rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN).

Volgens de autoriteiten lijkt alles erop te wijzen dat het Ernesto Che Guevara front van het ELN verantwoordelijk zou zijn voor deze actie.

Ecopetrol heeft het noodplan al geactiveerd en heeft deze illegale acties die de integriteit van mensen in gevaar brengen en het milieu ernstig aantasten, nadrukkelijk van de hand gewezen.