Aanwezigheid Amerikaanse militaire vliegtuigen in Colombia is routine

Colombia bevestigde vrijdag dat Amerikaanse militaire vliegtuigen in Bogotá geland zijn, maar noemde het routine en normaal. Het is in overeenstemming met “goede relaties” tussen de twee regeringen.

“Het is een routinevlucht die de Verenigde Staten maakt naar Colombia, het komt periodiek voor”, vertelde de Minister van Defensie Guillermo Botero aan de Colombiaanse radiostation La FM.

“Wij ontvangen periodieke samenwerking van de Verenigde Staten. We wachten op radar en andere elementen om ons te helpen die zeer belangrijk zijn, zoals technologische platforms. Een deel van dat materiaal komt in die vluchten’, voegde Botero eraan toe.

Over de angst voor een eventuele militaire agressie tegen Venezuela onder leiding van Washington met steun van Bogotá, antwoordde Botero: “Ze proberen het te associëren, maar het is niet zo”.

De komst van militaire vliegtuigen uit de Verenigde Staten veroorzaakte commotie in binnen- en buitenland nadat de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton afgelopen week opzichtig een notitie liet zien met de woorden “5000 manschappen naar Colombia”.

Zowel de verenigde Staten als Colombia willen dat de democratie hersteld wordt in Venezuela, waardoor de link met de gelande militaire vliegtuigen in Bogotá en de notitie worden geassocieerd. Echter, blijft Botero erbij dat het om een routinevlucht gaat.