Acht ELN-leden gearresteerd voor autobomaanslag op General Santander politieacademie in 2019

De Colombiaanse autoriteiten hebben acht leden van guerrillagroep ELN gevangen, die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de terroristische aanslag van januari 2019 op de General Santander politieschool in Bogotá.

President Iván Duque, minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo en procureur-generaal Francisco Barbosa, kondigden donderdag in een televisie-uitzending de gevangenneming van acht leden van het ELN aan, die vorig jaar betrokken waren bij een terroristische aanslag op een politieacademie waarbij 22 politiecadetten om het leven kwamen.

De arrestaties werden uitgevoerd in steden zoals Bogota, Zipaquira, Manizales en in La Esmeralda in het departement Arauca, dat grenst aan Venezuela, waar ook materiaal en voertuigen in beslag werden genomen.

Francisco Barbosa meldde dat deze personen hebben meegewerkt aan de financiering, planning en uitvoering van de autobom die 22 cadetten van de academie heeft gedood. De gevangenen, die beschuldigd worden van moord en terrorisme, worden geconfronteerd met gevangenisstraffen van tussen de 40 en 50 jaar, aldus de procureur-generaal.

President Ivan Duque heeft van zijn kant de arrestaties die donderdag in de vroege uren hebben plaatsgevonden, toegejuicht. “Hier is en wordt recht gedaan. Deze misdadigers moeten het volle gewicht van de wet krijgen,” zei hij. “Wij geven opnieuw een sterk signaal af aan de terroristen: we blijven ze bestrijden, we blijven ze ontmantelen,” voegde Duque er aan toe.

Sinds de aanslag heeft Duque geweigerd om vredesbesprekingen met de groep te hervatten. Hij eiste dat ontvoeringen gestopt moesten worden en de bevrijding van alle gijzelaars voordat er over vrede gesproken kon worden. Duque heeft er ook op aangedrongen dat ELN stopt met het rekruteren van minderjarigen, een einde maakt aan zijn aanvallen op de infrastructuur en een einde maakt aan het vermeende gebruik van landmijnen.

Het ELN, dat 2.000 strijders heeft en door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische groepering wordt beschouwd, heeft geweigerd om aan de eisen te voldoen.

ELN hoofdonderhandelaar Pablo Beltran vertelde in mei dat de groep een drie maanden durend wereldwijd staakt-het-vuren zou steunen dat door de VN is voorgesteld om de coronaviruspandemie te helpen bestrijden.

Bron :
foto:presidencia.gov.co