Acht mensen gedood door explosie in Dagua, Valle del Cauca

Zeker acht personen zijn om het leven gekomen bij een explosie in een inheems reservaat in het departement Valle del Cauca. Vier anderen raakten gewond.

De explosie vond plaats bij een huis in een reservaat van de Paez, in de gemeente Dagua in een gebied dat vooral bewoond wordt door inheemse stammen. In eerste instantie werd gedacht aan een explosie in een goudmijn, maar de plaats van het ongeval sloot dat uit.

Donderdagmiddag om 2:40 uur vond de explosie plaats in het dorp Las Juntas, ongeveer 20 minuten te voet van het stedelijke centrum van Daua.

In tranen zei Noelba Fernández Daqua, uit de gemeenschap van Cañón del Río Pepitas, dat “we in de voorbereiding waren om onze kameraden te steunen in de staking in Cauca om te strijden voor ontzegde rechten en tegen de vernietiging van het grondgebied. Plotseling was er een explosie. We weten niet wat er is gebeurd.”

De explosie ontstond volgens Guillermo León Girado, burgemeester van Dagua, toen ze met buskruit of dynamiet bezig waren. De doden zijn volgens de burgemeester jonge inheemse jongeren tussen de 20 en 27 jaar oud.

Onder de gewonden is een achtjarige jongen en een inheemse man waarvan 80 procent van zijn lichaam is verbrand. De man wordt behandeld in het Universitario del Valle ziekenhuis.

Het incident vond plaats op de tiende dag van een snelwegblokkade waarbij honderden mensen van lokale stammen het verkeer tot stilstand dwongen en eigendomsaktes voor hun land eisten en subsidies voor sociale programma’s. Tijdens de protesten zijn ook verschillende voertuigen in brand gestoken en heeft de blokkades al gezorgd voor een tekort aan benzine en goederen in sommige steden.

Bron :
Foto:Juan Pablo Rueda