Acht voormalige FARC-leiders aangeklaagd voor oorlogsmisdaden

Acht hooggeplaatste leden van de voormalige guerrillabeweging FARC, onder wie politici in functie, worden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden wegens de ontvoering van meer dan 21.000 mensen tijdens een decennialang burgerconflict, zo verklaarde het vredestribunaal donderdag.

De acht behoorden tot de top van de FARC, waaronder voormalige FARC-leider Rodrigo Londoño (foto: links), die nu aan het hoofd staat van de politieke partij Partido Communes, die is voortgekomen uit de FARC na de ondertekening van het vredesakkoord van 2016 dat grotendeels een einde maakte aan meer dan 50 jaar van een gewelddadig conflict. Ook Pablo Catatumbo (foto: rechts) en Julian Gallo, die in het parlement zetelen, worden aangeklaagd.

Volgens rechter Julieta Lemaitre worden ze aangeklaagd voor “onder andere oorlogsmisdaden in verband met de benarde situatie van de gijzelaars, zoals moord, foltering, wrede behandeling, aantasting van de persoonlijke waardigheid, gedwongen verplaatsing en seksueel geweld”.

“Mensen van hun vrijheid beroven en voorwaarden stellen voor hun vrijlating is een oorlogsmisdaad, in het bijzonder het nemen van gijzelaars,” zei rechter Julieta Lemaitre van het vredestribunaal, dat is opgericht om FARC-leden en soldaten te berechten voor misdaden die tijdens het conflict zijn begaan.

Volgens de aanklacht heeft de FARC tussen 1990 en 2016 21.396 mensen ontvoerd, een ‘veel hoger cijfer dan tot nu toe bekend is’.

Bron :
Foto:rcnradio.com