Achternicht van Gabriel García Márquez bevrijd

Colombiaanse veiligheidstroepen hebben de achternicht gered van de in 2014 overleden wereldberoemde schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez. Ontvoerders eisten omgerekend 4,4 miljoen euro in ruil voor de vrijlating van de 34-jarige Melissa Martinez Garcia.

President Iván Duque maakte de bevrijding van Garcia maandag bekend. “In een gecoördineerde operatie van de strijdkrachten werd Melissa Martinez Garcia bevrijd”, vertelde Duque aan verslaggevers. “Het was een vlekkeloze operatie van menselijke en strategische intelligentie gedurende enkele maanden om haar leven te redden.

Melissa Martinez Garcia, eigenaresse van een bananenplantage, werd op 22 augustus dit jaar meegenomen door een groep gewapende mannen. Ze hielden haar tegen in haar auto in de stad Santa Marta in het noorden van het land.

Melissa Martinez Garcia is de kleindochter van Jaime, de broer van Gabriel Garcia Marquez.

Jorge Hernando Nieto, het hoofd van de nationale politie, zei tegen een lokale radiozender dat een groep rechtse voormalige paramilitairen achter de ontvoering zat. Tijdens de reddingsoperatie zouden vijftien mensen zijn opgepakt.