Akkoord staakt-het-vuren met ELN op niets uitgedraaid

De zesde onderhandelingscyclus tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) over een staakt-het-vuren is op niets uitgedraaid.

Hoofdonderhandelaar van het ELN, Pablo Beltran, zei na afloop van de gesprekken dat er aanzienlijke vordering zijn gemaakt tijdens de onderhandelingen, maar een akkoord tot een staakt-het-vuren niet binnen handbereik was. Gustavo Bell, hoofdonderhandelaar van de regering zei tegen de pers dat de vrede een grondwettelijk recht en plicht is, maar dat het succes van de dialoog nu zal afhangen van de nieuwe president.

De zesde onderhandelingsronde, die in Cuba werd gehouden was de laatste dialoog tussen beide partijen voor het aantreden van de nieuwe president Ivan Duque, op 7 augustus.

Er wordt nu gevreesd dat de rechtse Ivan Duque niet bereid is om een akkoord te sluiten met het ELN, omdat een van zijn belangrijkste campagnepunten in de aanloop naar de verkiezingen in juni, het willen wijzigen van het vredesakkoord met de FARC-rebellen was.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken María Ángela Holguín vloog speciaal over naar Havana voor een ontmoeting met haar Cubaanse tegenhanger, Bruno Rodríguez, om de voortgang van het vredesproces te bespreken en te bespoedigen. De regering van Santos had gehoopt op een staakt-het-vuren, maar de voortgang van de vredesonderhandelingen ligt nu in  handen van de nieuwe president Ivan Duque.