Alicia Arango benoemd tot nieuwe minister van Binnenlandse Zaken

President Ivan Duque heeft vrijdag Alicia Arango benoemd tot de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en vervang Nancy Patricia Gutierrez, die onder vuur kwam te liggen voor het bekritiseren van het vredesakkoord van 2016 tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC.

Arango, 61 jaar, was tot nu toe minister van arbeid. Gutierrez zal presidentiële mensenrechtenadviseur worden en vervangt Francisco Barbosa, die donderdag tot procureur-generaal werd benoemd.

Duque kondigde de benoemingen van Arango en Gutierrez aan op zijn Twitter-account. “Ik heb Alicia Arango aangewezen, als de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Ze heeft goed werk verricht als minister van Arbeid en zal deze nieuwe uitdaging op 15 februari aangaan. Ik bedank haar voor haar dienst aan Colombia en alle prestaties die zij heeft geleverd om de sociale voorzieningen voor de meest kwetsbaren te verbeteren”, zei de president.

Deze week kwam Gutierrez onder vuur te liggen omdat ze kritiek had op het vredesakkoord met de FARC, die leidde tot de demobilisatie van zo’n 7.000 rebellen. Gutierrez zei dat de vredesovereenkomst “voor de helft mislukt” was en schreef dat toe aan een gebrek aan wilskracht van de FARC.

Critici beschuldigden haar van het ontkennen van de verantwoordelijkheid van de regering, die “alles heeft gedaan wat ze kan om het vredesakkoord te ontmantelen”, aldus de woorden van Senator Roy Barreras. Duque heeft de overeenkomst bekritiseerd als zijnde te mild voor de ex-rebellen.

De nieuwe procureur-generaal, Barbosa, volgt Nestor Humberto Martinez op, een controversieel persoon die vorig jaar ontslag nam nadat het vredestribunaal de uitlevering van een voormalige FARC-commandant aan de Verenigde Staten op beschuldiging van drugshandel ontkende.

De nieuwe benoemingen gaan op 15 februari van kracht. Duque heeft nog niet aangekondigd wie Arango zal opvolgen.

Bron :
Foto:wikipedia