Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo ontmoet president Duque in Bogotá

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bedankte zaterdag de Colombiaanse president Ivan Duque voor zijn standpunt tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro en beloofde verdere hulp bij de bestrijding van de drugshandel.

In de vierde stop op zijn tournee door Zuid-Amerika zei Pompeo dat het partnerschap tussen Colombia en de Verenigde Staten een goede kracht was in de regio.

“Uw steun voor interim (Venezolaanse) president Juan Guaido en de democratische overgang naar een soeverein Venezuela zonder kwaadaardige invloed… wordt ongelooflijk gewaardeerd,” vertelde Pompeo aan Duque in een gezamenlijke persconferentie vanuit het presidentieel huis Casa Nariño in Bogotá.

Hij zei dat president Duque “een echte leider” is voor de regio bij het aanpakken van de pandemie, de strijd tegen drugshandel en het legaal bevorderen van het vredesbeleid.

“Allereerst wil ik de regering van Colombia feliciteren, niet alleen voor de manier waarop zij voor haar burgers zorgt tijdens deze pandemie, maar ook voor de Venezolaanse vluchtelingen. De taken die worden uitgevoerd op het gebied van de volksgezondheid hebben tienduizenden levens gered.”

“Voor de steun aan interim-president Juan Guaidó en voor een democratische overgang naar een soeverein Venezuela zonder de kwade invloed van Cuba, Rusland en Iran . Je bent een echte leider voor de regio en je vertegenwoordigt de waardigheid van alle volkeren”, sprak Pompeo tegen Duque.

Mike Pompeo , zei ook dat ze de wens van de bevolking van Colombia hebben besproken “om een ​​rechtvaardige en duurzame vrede te hebben”.

“We zien dat het geweld van  dissidenten van de FARC, ELN en andere terroristische groeperingen aanhoudt en dat het onaanvaardbaar en ondraaglijk is, evenals de acties van Nicolás Maduro die hen een veilig toevluchtsoord, hulp en onderdak hebben geboden”, zei Pompeo.

President Iván Duque zei op zijn beurt dat de samenwerking tussen de twee landen wordt voortgezet bij belangrijke kwesties als illegaliteit, drugshandel en aanklachten tegen het Nicolás Maduro-regime in Venezuela. “We zullen deze oproep aan de internationale gemeenschap blijven doen, omdat ze dit bloeden moet stoppen.”

Tijdens de bijeenkomst werden kwesties besproken met betrekking tot het beheersen van de COVID-19-pandemie, economische reactivering en ontwikkeling, regionale veiligheid, de strijd tegen drugshandel, illegale groeperingen, transnationale criminaliteit en de situatie van migranten uit Venezuela in het land.

Een van de belangrijkste punten van de bijeenkomst was om vooruitgang te boeken in de strategie genaamd ‘Colombia Crece’ die op 17 augustus werd aangekondigd en die onder meer tot doel heeft Amerikaanse investeringen naar Colombia aan te trekken en meer dan 5 miljard dollar toe te wijzen aan de ontwikkeling van plattelandsgebieden.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co