Amerikaanse vliegtuigen met hulp voor Venezuela komen aan in Colombia

In de Colombiaanse grensstad Cucuta zijn Amerikaanse militaire transportvliegtuigen geland met humanitaire hulp voor Venezolanen.

Het voedsel en de medicijnen worden daar opgeslagen omdat de Venezolaanse president Nicolas Maduro weigert de hulpgoederen het land binnen te laten.

De lading van 180 ton, die zaterdag werd gebracht, bevat energierijke voedingsmiddelen en hygiënepakketten met zeep, tandpasta en andere goederen voor meer dan 25.000 mensen.

De socialistische president Maduro beweert dat de hulptransporten deel uitmaken van een complot van de V.S. en zijn bondgenoten om zijn regering en oppositieleider Juan Guaido, die zichzelf vorige maand tot interim-president heeft uitgeroepen, te ondermijnen.

In een toespraak aan zijn aanhangers in Caracas zei Guaido dat hij maandag details zou aankondigen over hoe hij van plan was om hulp uit Colombia, Brazilië en Curaçao het land binnen te krijgen. Aanhangers van Guaido hebben zich aangemeld om hulp te bieden. 

“We zullen ons organiseren in brigades,” zei Guaido en riep de militairen op om de hulp door te laten gaan. “De boodschap die we moeten doorgeven aan de strijdkrachten is dat ze een week de tijd hebben om het juiste te doen. Staat u aan de kant van uw familie en uw volk of van de woekeraar die blijft liegen?”

Venezuela zit in een economische crisis, te midden van hyperinflatie en tekorten aan voedsel en medicijnen.

Bron :
foto:Raul Arboleda