Ariel gevangen genomen, een lid van de dissidentengroep FARC van Iván Márquez

De Colombiaanse autoriteiten hebben Francisco Antonio Durango Úsuga, alias “Ariel” of “La Frita”, in de gemeente Maicao gevangen genomen. Hij zou de belangrijkste man zijn in de drugshandel door de FARC-dissidenten onder leiding van Iván Márquez, Jesús Santrich en “El Paisa”.

Agenten van de gerechtelijke politie-eenheid DIJIN hebben samen met het kantoor van de procureur-generaal “Ariel”‘ gevangen genomen, toen hij op reis was om drugshandelaren te ontmoeten, om de verzending van cocaïne naar Midden-Amerika te coördineren.

De president van Colombia, Iván Duque, kondigde de gevangenneming van “Ariel” aan op zijn Twitteraccount. “Zeer goed nieuws: De politie meldt in Maicao, La Guajira, een harde klap voor de criminele structuren met de gevangenneming van Francisco Durango Úsuga, alias ‘Ariel’ of ‘Frita’, een lid van de algemene staf van Gaor (Grupo Armado Organizado Residual) ‘Segunda Marquetalia’,” schreef de president op zijn Twitter-account.

In augustus 2019 kondigden de voormalige FARC-leiders Iván Márquez en Jesús Santrich via een videoboodschap aan de wapens weer op te pakken en spraken over het begin van een nieuwe fase in de gewapende strijd. Op de deze video van de dissidente FARC-leden was ook “Ariel” te zien.

De president meldde dat de gevangengenomen man al dertig jaar lang misdaden pleegt en wordt beschuldigd van samenzwering om misdaden te plegen, de vervaardiging van, de handel in en het dragen van wapens en het beheer van de drugshandel in het grensgebied met Venezuela.

De Verenigde Staten bieden een beloning van 10 miljoen dollar voor informatie die leidt tot de gevangenneming van Jesús Santrich en Iván Márquez. Volgens informatie van inlichtingendiensten zouden Santrich en Márquez, beide voormalige vredesonderhandelaars van de FARC, in Venezuela zijn.

Bron :
Foto:Caracol.com.co