Atlético Nacional voor de zeventiende keer landskampioen

Atlético Nacional is voor de 17e keer in de Colombiaanse voetbalgeschiedenis landskampioen geworden. Nacional versloeg Deportes Tolima in het Manuel Murillo Toro stadion in Ibagué, de hoofdstad van het departement Tolima.

Ondanks een 2-1 nederlaag van Nacional werd de club uit Medellín toch nog kampioen door een 3-1 overwinning in de eerste finale van de play-offs. Het leek in eerste instantie uit te lopen op penalty’s, maar Nacional wist toch in de laatste minuten de overwinning naar zich toe te trekken.

Het begin van de wedstrijd ging er hard aan toe. Tolima, de thuisploeg, had meer balbezit oefende druk uit op de defensie van de tegenstander. In de achttiende minuut werd het harde werk beloond toen Junior Hernández het initiatief nam. De verdediger ging naar voren en combineerde met Jeison Lucumí en zocht vervolgens de voorzet, echter kaatste Emanuel Olivera de bal af en plaatste daardoor de bal in eigen doel.

De ploeg van Tolima scoorde in de zesendertigste minuut het tweede doelpunt. De aanvaller Juan Fernando Caicedo scoort met een prachtige kopbal na een voorzet van Jonathan Marulanda, waardoor de score op gelijke stand kwam te staan (3-3).

Na 50 minuten had Tolima de leiding kunnen nemen nadat Emanuel Olivera’s strafschop op Luis Miranda werd toegekend door de VAR, maar doelman Mier redde Daniel Cataño’s strafschop. The VAR werd vlak daarna nogmaals ingezet om de sliding van Cataño op de doelman, na het missen van zijn strafschop, te beoordelen. Cataño kreeg uiteindelijk rood en moest het veld verlaten.

Met een extra man begon Nacional vertrouwen te krijgen en begon gevaar te stichten in het door William Cuesta verdedigde doel. In de 70e minuut scoorde Nacional via Dorlan Pabón een doelpunt, dat werd afgekeurd wegens buitenspel door Jefferson Duque.

In de 90e minuut werd een vrije trap van Giovanni Moreno door William Cuesta tegengehouden maar belandde achter de lijn. Vanuit een corner kopte Jarlan Barrera bij de tweede paal het winnende doelpunt 2-1 waardoor de eindstand 3-4 voor Nacional kwam te staan.

Nacional, onder leiding van Hernán Darío Herrera won hun 17e ster, waarmee ze een einde maakten aan een periode van vijf jaar zonder titel en hun record als de meest succesvolle club in het Colombiaanse voetbal verlengden.