Avianca bestaat 100 jaar

De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca heeft op donderdag 5 december haar 100ste verjaardag gevierd. Het is de tweede luchtvaartmaatschappij na de Nederlandse vlaggendrager KLM die al 100 jaar actief is.

In 1919 richtte een groep Colombiaanse en Duitse zakenmensen de “Sociedad Colombo-Alemana de Transportes Aéreos” (SCADTA) op. De eerste vlucht in die tijd was het vervoer van post van Barranquilla naar Puerto Colombia met een Junkers F 13. De eerste vlucht was het vervoer van post van Barranquilla naar Puerto Colombia. De luchtvaartmaatschappij breidde zich in de daaropvolgende jaren verder uit en begon al snel met het aanbieden van binnenlandse en internationale passagiersroutes naar de buurlanden en de Verenigde Staten.

In 1940 fuseerde SCADTA met SACO, een luchtvaartmaatschappij die binnenlandse vluchten in Colombia uitvoerde, om de nieuwe “Aerovías Nacionales de Colombia” te vormen, verkort Avianca. Na de tweede wereldoorlog breidde Avianca zich snel uit met vluchten naar andere Latijns-Amerikaanse steden zoals Quito, maar ook naar New York en zelfs naar Europa met behulp van de nieuwe Douglas DC-4.

Avianca nam in 1961 de eerste Boeing 707 in ontvangst, die al snel de ruggengraat van Avianca’s vloot werd. De Boeing 747’s werden in 1976 geïntroduceerd voor hoge capaciteitsroutes zoals Madrid. In de loop der tijd introduceerde Avianca de Boeing 757-200, Boeing 767, en in 1994 kocht de luchtvaartmaatschappij haar concurrent SAM, die al snel het regionale netwerk van Avianca overnam. In de jaren tachtig leed Avianca zwaar onder de drugsoorlog in Colombia, waaronder het bombardement van vlucht 203 van het Medellin-kartel, waarbij alle 110 mensen aan boord van de Boeing 727 om het leven kwamen.

Een dieptepunt kwam in 2004 toen Avianca faillissementsbescherming aanvroeg en al snel werd gered door de Braziliaanse eigenaar van Ocean Air, de Synergy Group, onder leiding van Germán Efromovich. Synergy’s luchtvaartmaatschappijen in Brazilië (Ocean Air) en Ecuador (VIP Ecuador), begonnen te opereren onder de ‘Avianca’ branding. De Colombiaanse luchtvaartmaatschappij werd omgedoopt tot “Aerovías del Continente Americano” met behoud van de naam Avianca.

In 2009, het jaar waarin Synergy Avianca heeft overgenomen, heeft de Colombiaanse maatschappij grote veranderingen ondergaan. De Ecuadoriaanse luchtvaartmaatschappij AeroGal en El Salvadorian Grupo TACA fuseerden in Avianca. TACA was ook eigenaar van luchtvaartmaatschappijen in Costa Rica, Honduras, Nicaragua, Guatemala en Peru, die alle deel gingen uitmaken van de Avianca-familie. Drie jaar later fuseerde VIP Ecuador met AeroGal. In hetzelfde jaar werden de dochterondernemingen omgedoopt tot ‘Avianca’, gevolgd door de naam van het land (d.w.z. ‘Avianca Costa Rica)’, en maken deel uit van de in 2010 opgerichte Avianca Holdings (AviancaTaca Holdings tot 2013). De groep is in 2012 toegetreden tot de Star Alliance. Avianca Brazilië en Avianca Argentinië bleven directe dochterondernemingen van Synergy Group, waardoor ze zusterbedrijven zijn van, maar geen deel uitmaken van Avianca Holdings.

Het afgelopen jaar bleek opnieuw een moeilijk jaar te zijn voor Avianca. Synergy’s Avianca Argentinië en Avianca Brazilië staakten hun activiteiten en de Colombiaanse Avianca haalde Germán Efromovich uit zijn functie als voorzitter. De luchtvaartmaatschappij ontving een lening van 250 miljoen dollar van United Airlines en Kingsland Holdings. Vandaag de dag exploiteren Avianca en haar dochterondernemingen in Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras en Peru voornamelijk Airbus A320 familie, A330, Boeing 787 en ATR 72 vliegtuigen op binnenlandse en diverse internationale en intercontinentale routes. Avianca Cargo exploiteert Airbus A330 vrachtschepen.

De huidige CEO van Avianca is de Nederlander Anko van der Werff. Hij overhandigde aan regionale regeringsvertegenwoordigers in Barranquilla en ‘erfgenamen’ een gedenkplaat ter ere van de oprichters van SCADTA. Ook werd een speciale postzegel onthuld ter ere van het honderdjarig bestaan van Avianca. Ook is een Airbus A320 voorzien van retrokleuren uit de jaren vijftig.

Bron :
Foto:Avianca