Avianca staakt alle vluchten naar Venezuela

Avianca, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Latijns-Amerika, schort alle vluchten op naar en van Venezuela vanwege de verslechterende veiligheidssituatie in het land.

In een persbericht verklaarde de luchtvaartmaatschappij, die routes heeft vanuit Bogotá en Lima naar Caracas, dat de laatste vlucht op 16 augustus zal zijn.

In een verklaring zei de luchtvaartmaatschappij dat het de beslissing zou heroverwegen als Venezuela’s “luchthaveninfrastructuur” verbeterd is en er in Caracas sprake is van “internationale normen”.

“Na 60 jaar voortdurende dienstverlening aan Venezuela betreuren we dat we deze moeilijke beslissing moesten nemen”, aldus directeur van Avianca, Hernán Rincón. “Maar onze verplichting is om de veiligheid van onze activiteiten te waarborgen”.

Avianca is de laatste luchtvaartmaatschappij die zijn vluchten naar Venezuela stil legt. United Airlines stopte deze maand zijn vluchten naar het land dat in diepe crisis zit. Air Canada en Lufthansa hebben ook hun dienstverlening voor Venezuela stopgezet.

Venezuela wordt geplaagd door een zware economische en politieke crisis. De Venezolanen komen al maanden op straat tegen de regering van president Maduro. Hij wil een grondwetshervorming doorduwen waardoor hij meer macht naar zich toe zou trekken, maar de oppositie vreest dat het Zuid-Amerikaanse land daarmee zal afglijden in een dictatuur. Bij de aanhoudende protesten vielen sinds april al meer dan honderd doden.