Beschermingsplan rivierdolfijnen Amazonegebied goedgekeurd

De Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) heeft een voorstel van Colombia, Brazilië, Peru en Ecuador om een plan voor het behoud van de rivierdolfijnen in het Amazonegebied goedgekeurd.

Deze week ontvingen wetenschappers en de landen waar de rivierdolfijnen leven, na zoveel jaren pleiten voor bescherming van deze dieren, het goede nieuws. De Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), het hoogste internationale wetenschappelijke orgaan dat belast is met de regelgeving inzake walvisachtigen, gaf zijn goedkeuring aan het voorstel voor een plan ter behoud van de rivierdolfijnen in het Amazonegebied. Het plan werd ingediend door de regeringen van Colombia, Peru, Brazilië en Ecuador, waar ook Venezuela en Bolivia deel van uitmaken. De gezamenlijke strategie van de landen heeft tot doel de soorten Inia geoffrensis, Inia boliviensis, Inia araguaiaensis en Sotalia fluviatilis in de stroomgebieden van de Amazone, Orinoco en Tocantins-Araguaia te beschermen.

De meeste dolfijnsoorten in de Amazonerivier lopen een zekere mate van risico dat ze zouden kunnen uitsterven. Ze worden bedreigd door onder andere kwikvergiftiging veroorzaakt door de illegale goudwinning door de mijnbouwsector, waterkrachtcentrales, waterverontreiniging, verstikkingen door visnetten en klimaatveranderingen.

De meest bekende is wellicht de roze rivierdolfijn, die ook in Colombia voorkomt. Helaas staat dit prachtig dier op de rode lijst van bedreigde diersoorten van IUCN (International Union for Conservation of Nature). De roze rivierdolfijn is in het zuiden van Colombia bij Leticia (het drielandenpunt), een gewilde toeristische trekpleister vanwege zijn opmerkelijke verschijning. Echter, is het dier moeilijk te spotten, omdat het aantal afneemt doordat het bedreigd wordt. Het plan dat goedgekeurd is door het IWC moet het mogelijk maken de huidige populatie te vergroten.

Bron :
Foto:travelhappinesscompany