Bijna 2000 Colombiaanse zwangere vrouwen besmet met zikavirus

In Colombia zijn meer dan 1900 zwangere vrouwen besmet met het zikavirus. Dat heeft het nationale gezondheidsinstituut van het land zaterdag gemeld.

Volgens het gezondheidsinstituut is het aantal zwangere vrouwen die besmet zijn met het virus  in de laatste week gestegen van 890 naar 1911. Er zijn 176 gevallen door het laboratorium van het nationale gezondheidsinstituut geconstateerd en 1735 door ziekenhuizen of lokale overheden.

De cijfers van het instituut geven aan dat er een verdubbeling is opgetreden van besmette zwangere vrouwen. Het gezondheidsinstituut verwacht dat het aantal nog meer zal oplopen vanwege 205 verdachte gevallen.

In het departement Norte de Santander zijn de meeste gevallen gesignaleerd met 769 besmette zwangere vrouwen dat correspondeert met 37 procent van het totaal aantal besmettingen. Departement Huila volgt met 217 en Barranquilla met 235 geregistreerden.

Ook steeg het aantal Colombianen besmet met het virus, wat neerkwam op 18.165 gevallen in 193 gemeenten in 28 departementen.

In Brazilië ontstond in 2015 ongerustheid over het spectaculair gestegen aantal baby’s die met een te kleine schedel worden geboren. Microcefalie heet dat, en het is ernstig, want daardoor kunnen de hersenen zich niet goed ontwikkelen, waardoor de kinderen meestal met een verstandelijke beperking door het leven moeten. Er is nu een verklaring voor gevonden: het zika-virus. Er is geen behandeling of vaccinatie voor. En het is zich immens snel aan het verspreiden. Volwassenen worden meestal niet ernstig ziek van het zika-virus, dat wordt overgedragen door muggenbeten. Met symptomen als koorts en uitslagen lijkt de ziekte op tropenziekte als knokkelkoorts of chikangunya. Na een week zijn kwalen vaak weer verdwenen.