Bijna 34.000 mensen in Colombia besmet met zikavirus

In Colombia zijn 42.706 mensen geregistreerd die besmet zijn met het virus, onder wie 7.653 zwangere vrouwen.

Het Nationale Gezondheidsinstituut (INS) in Colombia heeft volgens de laatste telling een stijging laten zien van 5.695 nieuwe gevallen van het door muggen overgebrachte virus met inbegrip van 1300 nieuwe gevallen bij de zwangere vrouwen.

Uit het wekelijks onderzoek van INS blijkt dat het hoogste aantal gevallen van het zikavirus zich voordoen in de departementen Santander, Huila, Tolima, Cundinamarca en Barranquilla. Het percentage van deze departementen ligt op meer dan de helft (58%) van alle gevallen in het land.

De wetenschap kan het directe verband tussen het virus en schedelmisvormingen bij baby’s nog steeds niet leggen. Er is nog veel studie nodig om die link aan te tonen. Brazilië heeft verreweg het meest te lijden van het virus.

Zika is nu in veertig landen opgedoken. De meeste mensen die met het virus zijn besmet, merken overigens niets. Ze hebben hooguit last van hoofdpijn en een rode huid.

Opmerkelijk is volgens de WHO dat in Brazilië bij baby’s veel schedelvervormingen voorkomen en dat dit bijvoorbeeld in Colombia niet het geval is. Maar in dat land zijn in verhouding weer veel meer meldingen van de ziekte van Guillain-Barré, die gepaard gaat met spierverlamming.

Volgens de gezondheidsautoriteiten in Colombia sterven er mensen aan deze ziekte bij wie eerst het zikavirus was geconstateerd.

Zika wordt via muggen verspreid, maar de gezondheidsdienst van de Verenigde Staten waarschuwt ook voor onbeschermde seks. In de VS zijn al een aantal gevallen geregistreerd waarbij het virus op deze manier is overgedragen. De Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) adviseert zwangere vrouwen condooms te gebruiken of af te zien van seksueel contact.

De CDC adviseert zwangeren niet af te reizen naar Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen komende zomer. Dat geldt ook voor hun (mannelijke) partners. Wie toch naar Brazilië gaat, moet voorzorgsmaatregelen nemen, ook op seksueel gebied.

In Frankrijk is, voor het eerst in Europa, een besmetting met het ZIKA geconstateerd die door seks moet zijn overgebracht. “Het gaat om een vrouw die zelf nooit reist”, aldus François Bourdillon, hoofd van de Franse volksgezondheidsdienst. “Ze werd getest omdat haar partner in Brazilië was geweest.”