Bogotá en Medellín gaan aantal dagen op slot om verspreiding coronavirus in te perken

De burgemeester van Bogotá, Claudia Lopez heeft aangekondigd dat de hoofdstad voor vier dagen in volledige quarantaine gaat om de toenemende besmetting te beperken.

Volgens Lopez gaat Bogotá op slot vanwege de hoge bezetting van de intensive care units en de toename van de transmissiesnelheid van het coronavirus in de stad.

Deze maatregelen komen bovenop de quarantaine die al wordt uitgevoerd in de stadsdelen Engativá, Suba en Usaquén, die doorgaat tot 17 januari om 23:59 uur. Deze drie stadsdelen worden gevolgd door Kennedy, Fontibón en Teusaquillo die vanaf 12 januari tot en met 21 januari om 23:59 uur in verplichte isolatie gaan.

Voor de hele hoofdstad gaat op donderdag 7 januari om 23.59 uur de quarantaine in en zal tot en met dinsdag 12 januari om 04.00 uur duren. In deze periode is er volledige beperking van mobiliteit en moeten de inwoners in hun huizen blijven. Alleen voor levensmiddelen en medicijnen mag men de deur uit.

Naast de totale quarantaine kondigde de burgemeester ook aan dat, in navolging van de aanbevelingen van de regering, van 12 tot 17 januari in de stad een avondklok zal zijn van 20.00 uur tot 04.00 uur.

Vanwege de zeer hoge besmettingsgraad in de hoofdstad spreekt Lopez over het mogelijk circuleren van de Britse variant van het coronavirus die veel besmettelijker is. Het ministerie van Volksgezondheid ontkent de aanwezigheid van deze variant. “Op dit moment is er geen wetenschappelijk bewijs dat het versnellen van COVID-19 transmissie in Colombia kan worden toegeschreven aan de nieuwe Britse variant.”

De burgemeester van Medellín, Daniel Quintero, bevestigde via zijn Twitter-account dat op vrijdag 8 januari vanaf 19:00 uur tot en met dinsdag 12 januari om 5.00 uur de stad in quarantaine zal gaan, volgens de aanbevelingen van het ministerie van Volksgezondheid.

Medellín heeft een bezetting op de IC’s boven de 86% en onder ouderen neemt het percentage infecties toe. Volgens het laatste rapport van het Ministerie van Volksgezondheid zijn er in de hoofdstad van het departement Antioquia 6.152 actieve gevallen van het coronavirus, wat overeenkomt met 60% van de actieve gevallen in het departement.

Quintero verzekerde dat “Medellín de instructies van de nationale regering volgt. De quarantaine voor dit weekend begint op vrijdag 8 januari om 19.00 uur en loopt tot dinsdag 12 januari om 05.00 uur. Bovendien is de nieuwe soort waarschijnlijk besmettelijker. Het is dus urgent om de zorg te maximaliseren.”

Bron :
Foto:JairoBernal.com