Bogotá krijgt eerste vrouwelijke burgemeester

De linkse centrumkandidate Claudia Lopez is als eerste vrouw verkozen tot burgemeester van de hoofdstad Bogotá. Lopez is openlijk lesbisch en staat symbool voor de strijd tegen de corruptie.

Na 98,17 procent van de stemmen te hebben geteld behaalde Claudia Lopez 35,24 procent van de stemmen en versloeg daarbij haar concurrent Carlos Fernando Galan (32,49 procent) van de liberalen. De 49-jarige Lopez volgt de liberaal Enrique Penalosa op.

Daniel Quintero Calle is met 38.56% van de stemmen de nieuwe burgemeester van Medellín. Quintero is ingenieur, software-ondernemer en was voormalig Colombiaanse viceminister. Hij zegt zelf niet een linkse of rechtse pad te bewandelen. “Ik ben niet van links, noch van rechts, ik ben onafhankelijk,” aldus Quintero.

De stad Cali heeft voor de tweede keer Jorge Iván Ospina gekozen als burgemeester. Ospina won met ruime meerderheid (37.93%) van zijn tegenhanger Roberto Ortiz Urueña (25,43%). Ospina, van de politieke partij de Groene Alliantie, was van 2008 tot 2011 al eerder burgemeester van de derde grootste stad van Colombia.

Afgelopen zondag waren de eerste lokale verkiezingen sinds de ondertekening van het vredesakkoord van drie jaar geleden tussen de regering en de FARC-rebellen. Meer dan 100.000 mensen probeerden een functie als gouverneur, burgemeester of lokale dan wel provinciale verkozene in de wacht te slepen.

In de aanloop naar de verkiezingen zijn zeven kandidaten gedood en tientallen anderen aangevallen of bedreigd. De stembusgang zelf verliep wel rustig.

Bron :
Foto:rcnradio