Bogotá richt taskforce op in reactie op golf van moorden

De burgemeester van Bogotá kondigde dinsdag de oprichting aan van een taskforce van verschillende instanties om te reageren op meer dan een twintigtal moorden in de afgelopen weken.

Bij dit initiatief zullen 34 rechercheurs van de politie, 20 ambtenaren van de inlichtingendiensten en teams van de afdelingen bedrijfscriminaliteit en georganiseerde misdaad van het bureau van de procureur-generaal betrokken zijn, vertelde burgemeester Claudia Lopez op een persconferentie.

Hun inspanningen komen bovenop die van de 1.200 professionals “die werken aan de identificatie van criminele structuren”, zei ze.

Bogotá is opgeschrikt door bijna twee dozijn moorden die verband zouden houden met een oorlog tussen bendes om de controle over drugshandel in deze stad van bijna 7,2 miljoen inwoners.

Ten minste zeven van de 23 mensen wier in stukken gehakte lichamen in vuilniszakken werden gepropt, hebben de Venezolaanse nationaliteit en een criminele organisatie uit het buurland is nauw betrokken bij het geweld hier, zei Lopez.

Ze zei dat de autoriteiten ervan overtuigd zijn dat een deel van de chaos in Bogotá wordt aangestuurd vanuit een gevangenis in Venezuela waar twee leiders van de Tren de Aragua-groep worden vastgehouden.

Voortbouwend op de controle over smokkel en andere netwerken in Aragua, een deelstaat aan de grens van Venezuela met Colombia, heeft Tren de Aragua voet aan de grond gekregen in Bogota, zei de burgemeester.

“Ik vraag de ambassadeur van Colombia in Venezuela en de ambassadeur van Venezuela in Colombia om, indien mogelijk, deze twee criminelen effectief te isoleren van het coördineren van elke mogelijke actie,” zei ze.

Colombia en Venezuela zijn bezig met het herstellen van de diplomatieke betrekkingen na een breuk van meer dan drie jaar.

Op 19 augustus trof de politie op de snelweg ten noorden van Bogotá een gepantserde SUV aan met daarin de lichamen van drie mannen en een vrouw die op executiewijze waren gedood.

Een van de doden werd uiteindelijk geïdentificeerd als Juan Carlos Useche, een ex-agent met een strafblad wegens drugshandel.

Bron :
Foto:caracol.com.co