Braziliaanse variant van COVID-19 circuleert sinds januari in Bogotá

De burgemeester van Bogotá, Claudia López, heeft bekend gemaakt dat de Braziliaanse variant van COVID-19 sinds januari in de hoofdstad circuleert.

Sinds enkele weken heeft de Colombiaanse regering een reeks maatregelen geïmplementeerd om de verspreiding van de Braziliaanse variant van COVID-19 op het Colombiaans grondgebied te voorkomen, waaronder vluchten van en naar Leticia en een strengere controle aan de grens .

Het Nationale Gezondheidsinstituut (INS) heeft echter verklaard dat deze variant van het virus al in Bogotá aanwezig is. Volgens de entiteit werd deze variant voor het eerst ontdekt in de hoofdstad van het land bij een 85-jarige man, die op 29 januari stierf aan het coronavirus.

Nu heeft de INS verklaard dat er wordt onderzocht hoe de besmetting van een vrouw heeft plaatsgevonden, aan de grens met Tabatinga (Brazilië), aangezien onbekend is of zij de variant uit Brazilië heeft verkregen via familiecontact. Uit deze informatie zou echter blijken dat het virus al twee maanden in de stad aanwezig is.

De burgemeester van Bogotá had destijds al gewaarschuwd dat de Braziliaanse variant mogelijk in de stad was, aangezien de autoriteiten een vlucht vanuit Leticia (departement Amazonas) hadden gedetecteerd en er verschillende gevallen van COVID-19 waren geïdentificeerd die het onderwerp waren van studie.

Op zijn beurt ontkende het ministerie van Volksgezondheid tegen López over de versies van de mogelijke aanwezigheid van de Braziliaanse soort in de hoofdstad van het land. Op dertien februari meldde minister Fernando Ruiz via zijn Twitter-account dat de Braziliaanse variant niet in Bogotá is vastgesteld, maar alleen in Leticia.

Bron :
Foto:Alcaldia Bogotá