Burgemeesters en gouverneurs roepen op tot een vreedzame nationale staking op 21 november

Burgemeesters en gouverneurs in Colombia verwerpen de berichten die via sociale netwerken circuleren en die aanzetten tot geweld tijdens de dag van de nationale staking, die gepland staat voor 21 november aanstaande.

De leiders zijn het erover eens dat het recht op vreedzaam protest, dat als een van de democratische pijlers wordt beschouwd, door de Colombiaanse rechtsstaat wordt gesteund. De burgemeesters en gouverneurs waarschuwen echter, via de Nationale Federatie van Departementen (FND), dat het aanzetten tot het ontstaan van chaos en geweld door alle burgers moeten worden afgewezen.

OP 21 november wordt er een nationale staking gehouden waarbij verschillende vakbonden uit het land aan zullen meedoen. Niet alleen studenten en vakbondsleden uit verschillende sectoren, studenten zullen demonstreren maar ook inheemse volkeren zullen zich aansluiten bij deze staking tegen het beleid van president Ivan Duque.

Studenten hebben dit jaar al veel geprotesteerd tegen de regering die de gemaakte afspraken niet naleeft en de corruptieschandalen binnen het onderwijs. De inheemse volkeren laten hun stem horen vanwege de aanhoudende moorden op inheems leiders door gewapende groeperingen. Volgens de inheemse volkeren doet de regering te weinig aan om hen te beschermen. Daarnaast gaan de mensen de straat op vanwege arbeids-, pensioen- en belastinghervormingen die Duque invoert en de corruptie die er heerst.

Het land houdt zijn adem in vanwege de hevige rellen die het Zuid-Amerikaanse continent de laatste tijd ondergaat, zoals die hebben voorgedaan in Ecuador, Chili en Bolivia. Om die reden roepen burgemeesters, gouverneurs en politici op tot een vreedzame staking op 21 november.

Bron :
Foto:rcnradio