Campagne verkiezingen 2022 heeft tot nu toe 6 doden geëist

Afgelopen maanden kwam om de vier dagen geweld voor tijdens de campagne voor de Colombiaanse presidents- en parlementsverkiezingen van 2022, dat meldde een waarnemingsgroep woensdag, die waarschuwde dat het aantal bedreigingen en moorden zou kunnen toenemen naarmate de verkiezingen dichterbij komen.

Tussen 13 maart en 23 augustus waren er 29 gewelddadige incidenten die zes levens eisten, aldus de Peace and Reconciliation Foundation in een rapport.

De meeste slachtoffers waren verkozen ambtenaren zoals burgemeesters en gemeenteraadsleden van linkse partijen zoals Alianza Verde en Colombia Humana, aldus de groep.

“Deze situatie zal waarschijnlijk nationaal verergeren gezien de toename van alternatieve politieke partijen ten opzichte van de traditionele politieke klassen,” zei het rapport.

“Naarmate de tijd verstrijkt en de registratie van kandidaten vordert, zullen we een toenemende trend in gewelddaden zien,” zei Esteban Salazar, een van de auteurs van het rapport, op een virtuele persconferentie.

De parlementsverkiezingen vinden plaats in maart 2022, terwijl in mei een eerste ronde van de presidentsverkiezingen zal worden gehouden.

Hoewel een vredesakkoord uit 2016 tussen de regering en de inmiddels gedemobiliseerde rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) het geweld grotendeels heeft teruggedrongen, zijn er in sommige gebieden nog steeds massaontheemden, moorden en ander geweld als gevolg van gevechten tussen voormalige FARC-rebellen die het akkoord afwijzen, misdaadbendes en de overgebleven rebellengroepering ELN.

Ongeveer 72% van de daders blijft onbekend, aldus het rapport, terwijl iets meer dan 27% van de aanvallen wordt toegeschreven aan misdaadbendes.

“Iemand betaalt deze moordenaars om deze mensen te doden, of om hen te bedreigen,” zei Ariel Avila, onderdirecteur van de stichting, en voegde eraan toe dat de slachtoffers vaak melding hadden gemaakt van corruptie, illegale mijnbouw of het planten van coca, het basisingrediënt van cocaïne.

“Waar er veel verkiezingsconcurrentie is, lijkt het gebruik van geweld een van de mechanismen van politieke concurrentie te zijn,” zei Avila.

Geweld en bedreigingen tijdens campagnes voor lokale en regionale verkiezingen in 2019 troffen 230 mensen, aldus de studie, bij incidenten in 28 van de 32 provincies van Colombia.

Bron :
Foto:AlCortés @ Flickr