Carnaval de Barranquilla 2020 barst los

Vandaag leiden alle wegen in Barranquilla naar Via 40, het epicentrum van Carnaval de Barranquilla waar de carnavalsparade Batalla de Flores los barst en dinsdag wordt afgesloten met de symbolische begrafenis van Joselito Carvajal, een figuur die staat voor het grote plezier van het carnaval.

Het is het grootste carnaval van Colombia en op Rio de Janeiro na de grootste van Latijns Amerika start vandaag met de carnavalsparade Batalla de Flores. Een parade van meer dan twee kilometer, met de deelname van meer dan 9 duizend Carnavalsmakers, 16 praalwagens en 22 muzikale praalwagens met live-orkesten. Tijdens de optocht zullen de deelnemers ook meer dan 80 folkloregroepen zien in verschillende klederdrachten.

Op zondag volgt de Gran Parada ofwel de “Grote Parade” met traditionele folkloristische groepen, cumbia groepen en dansgroepen. Elk jaar nemen meer dan 300 dansgroepen deel aan deze parade waarbij geen praalwagens worden gebruikt, maar de groepen dansend door de straten voortbewegen.

Maandag vindt de Gran parada de Comparsas plaats, die meer een internationale versie is van de Grote Parade. Deze parade heeft meestal meer innovatieve choreografische mengsels, die variëren van de meest traditionele tot de internationale door het mengen van salsa, samba, reggaetón en elektronische muziek met andere lokale, zoals cumbia, mapalé en porro. Op dezelfde dag is er ook het Festival de Orquestas, een enorm concert waar vele nationale en internationale zangers optreden.

Dinsdag wordt het carnaval afgesloten met de symbolische begrafenis van Joselito Carvajal. De begrafenis van Joselito wordt uitgevoerd om het einde van het carnaval te symboliseren. Het karakter “Joselito” is bedoeld om de vreugde van het carnaval te symboliseren. Duizenden gaan de straat op met Joselito’s, die op kisten of brancards worden vervoerd.

Het Carnaval is zo uniek dat in 2003 UNESCO het heeft uitgeroepen tot cultureel erfgoed van de mensheid.

Bron :
Foto:carnavaldebarranquilla.org