Carnaval de Barranquilla start met Batalla de Flores

Dit weekend is officieel het carnaval in Barranquilla begonnen. Zaterdag begon het evenement met de carnavalsparade Batalla de Flores en vandaag staat de Gran Parada.

Het grootste carnaval van Colombia en op Rio de Janeiro na de grootste van de wereld pakte op de eerste dag al groots uit met de carnavalsparade Batalla de Flores. Het is een van de grootste trekpleisters van het carnaval en dateert uit 1903 om het einde van de 1000-daagse Oorlog in Colombia te vieren.

De 1000-daagse Oorlog, die duurde van 1899 tot 1902, was een burgeroorlog tussen de conservatieven en liberalen. Na het einde van de oorlog verzamelden de mensen van Barranquilla zich voor de parade en vochten met bloemen in plaats van kogels. Het was tevens een moment om de oorlogstrijders te bespotten, waaronder politici en leiders uit het echte leven.

Zoals elk jaar was Batalla de Flores zaterdag een groot, kleurrijk spektakel met 30 praalwagens, meer dan 12.000 dansers uit 100 folkloristische groepen gekleed in traditionele en moderne kostuums.

Cultuursecretaris Juan José Jaramillo gaf aan dat toeristen uit verschillende delen van de wereld komen om van het evenement te genieten en voegde daaraan toe dat er een grote toestroom van Chileense burgers is.

“We verwachten 300.000 bezoekers in de stad Barranquilla. Voor het eerst zijn Chilenen gekomen om te genieten van het Carnaval de Barranquilla. We willen dat ze volop genieten van onze festiviteiten”, zei de ambtenaar.

Carnaval de Barranquilla, in 2003 door UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed van de mensheid, duurt nog tot en met 5 maart.

Bron :
foto:César Bolívar