Carnaval van Barranquilla wordt virtueel gehouden

Het carnaval van Barranquilla, na Rio de Janeiro het belangrijkste in Latijns-Amerika, zal in verband met de coronapandemie virtueel worden gehouden. Dat liet burgemeester Jaime Pumarejo vrijdag weten en voegde er aan toe een avondklok in te willen stellen.

Van zaterdag 13 februari om 18.00 uur tot maandag 15 februari om 05.00 uur zal de mobiliteit in de stad beperkt zijn en zullen alleen mensen naar buiten kunnen gaan om in essentiële behoeften te voorzien, zoals het kopen van voedsel of medicijnen. Bovendien is de verkoop en consumptie van sterke drank op die data verboden.

“We kunnen onze waakzaamheid niet laten verzwakken, want deze oorlog is nog niet voorbij. Dit is geen tijd voor feestjes. Laten we ons inspannen om voor onszelf te zorgen, zodat het leven zegeviert”, schreef de burgemeester van Barranquilla, Jaime Pumarejo, op Twitter.

Het carnaval, dat in 2003 door de UNESCO tot werelderfgoed werd uitgeroepen, begint traditioneel op de zaterdag voor de katholieke viering van Aswoensdag, de eerste dag van de vastentijd.

Midden in de covid-19 pandemie organiseert de Caribische stad dit jaar van 23 januari tot 14 februari evenementen zonder publiek die worden uitgezonden op internet.

Parades, optochten en concerten die vroeger door de straten van de hoofdstad van het departement Atlántico trokken, zijn nu alleen nog maar op digitale platforms te zien.

Colombia ontdekte het eerste geval van het coronavirus op 6 maart 2020, een maand na het carnaval, dat dat jaar meer dan 2 miljoen toeschouwers trok en een omzet had van bijna 114 miljoen dollar.

Het festival in Barranquilla is het belangrijkste in Colombia en bestaat al sinds het einde van de 19e eeuw. Dit volksfeest wordt gekenmerkt door muziek en klederdracht, vooral van dieren die voortkomen uit de mythologie van de boeren en vissers uit de valleien van de Magdalena rivier.

Bron :
Foto:carnavaldebarranquilla.org