Cocateelt in Colombia met 7% verminderd

Colombia is er in 2020 in geslaagd om het aantal oppervlakte aan cocateelt met zeven procent te verminderen, maar blijft de grootste producent van cocaïne ter wereld, aldus een VN-rapport woensdag.

Het land had vorig jaar 143.000 hectare illegale cocaplantages, een daling ten opzichte van de 154.000 hectare in 2019, aldus het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC).

De “cocaïneproductie bleef echter toenemen”, zei UNODC-vertegenwoordiger Pierre Lapaque op een persconferentie in Bogota, met een hogere opbrengst aan cocabladeren ondanks de krimpende oppervlakte.

Colombia bleef dus ’s werelds grootste producent van cocaïne vóór Peru en Bolivia.

De productie van cocaïnehydrochloride werd in 2020 geraamd op 1.228 ton, een stijging van acht procent ten opzichte van 2019, aldus de UNODC.

De Verenigde Staten, een belangrijke financier van de oorlog tegen drugs, is de belangrijkste afnemer van Colombiaanse cocaïne.

De conservatieve president Ivan Duque, die sinds 2018 aan de macht is, heeft van de strijd tegen de drugshandel een prioriteit gemaakt en heeft een plan gelanceerd om de cocaplantages – die in 2017 een recordoppervlakte van 171.000 hectare bereikten – tegen 2023 te halveren.

Volgens het rapport bevond bijna de helft van de cocaplantages van Colombia zich in 2020 in beschermde gebieden zoals nationale parken of inheemse reservaten.

Een groot deel van de cocaplantages bevond zich in het onrustige grensgebied met Venezuela, waar gewapende groepen en drugshandelaars actief zijn.

Bron :
Foto:rcnradio.com/