Code oranje voor 12 gemeenten in Risaralda vanwege regenval

Het Colombiaanse instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieukunde (IDEAM) heeft voor 12 gemeenten in het departement Risaralda code oranje afgevaardigd vanwege de aanhoudende regenval in het grootste deel van het departement.

Daarnaast heeft IDEAM aangekondigd dat er een grote kans is dat zich tijdens het tweede regenseizoen, dat in de tweede week van september begint en tot half december duurt, een “La Niña”-verschijnsel zal ontwikkelen, als gevolg van de afkoeling van het water van de Stille Oceaan.

De departementale coördinator voor rampenbeheer, Diana Carolina Ramirez, deelde mee dat er ook een oranje alarm is voor de mogelijkheid van plotselinge overstromingen in de rivier de Risaralda.

“Er is regen gevallen in alle 14 gemeenten. De waarschuwing geldt voor de gemeenten Apía, Balboa, Belén de Umbría, Guática, Marsella, Mistrató, La Celia, Pereira, Pueblo Rico, Santuario, Quinchía en Santa Rosa de Cabal,” zei zij.

Daarom wordt de autoriteiten aanbevolen voortdurend toezicht te houden op de risicopunten, de hulporganisaties tijdig in te lichten in geval van nood en aandacht te besteden aan de waarschuwingen van IDEAM en het nationale risicobeheersysteem.

Bron :
Foto:caracol.com.co