Colombia bereidt zich voor op vierde coronagolf

Met een stijging van het aantal besmettingen in één week bereidt het land zich voor op de vierde piek van de pandemie, die al meer dan 129.000 doden heeft geëist.Met pieken van nieuwe gevallen van besmetting afgelopen woensdag (6.326), donderdag (8.436) en vrijdag (10.401) bereidt Colombia zich voor op de vierde piek van de COVID-19 pandemie te midden van de komst van omikron.

Op 29 december meldde het Ministerie van Volksgezondheid al dat Colombia de vierde piek van de pandemie ingaat. Het hoofd van het ministerie, Fernando Ruíz, verklaarde dat het gaat om een piek van omikron, de nieuwe variant van het coronavirus, de ziekte die de gezondheidsautoriteiten in de wereld nog steeds in staat van alarm houdt. De conclusie van het team van het ministerie is gebaseerd op rapporten van medische instanties over het aantal mensen dat zich bij hen meldt en de symptomen die zij ondervinden.

De minister verzekerde dat omikron ten opzichte van andere varianten wordt gekenmerkt door het feit dat het besmettingsniveau 5 tot 10 maal hoger ligt dan bij de delta-variant, die daardoor pieken met een versnelde groei genereert. Ondanks de verklaringen is het volgens Ruiz op dit moment niet bekend hoe groot deze nieuwe besmettingspiek zou kunnen zijn.

De minister van Volksgezondheid zei dat het publiek, om massale besmetting te voorkomen, de gezondheidsmaatregelen moet handhaven die de gezondheidsautoriteit sinds het begin van de pandemie heeft voorgesteld, met name op feestdagen.

“Dit is de meest gecompliceerde tijd omdat we een hoog besmettingsniveau hebben door de sociale interactie in december. Wij vragen om verantwoordelijkheid. In Bogotá, Cali en Medellín hebben we al een geïnsinueerde piek: het komt erop aan de drukte te matigen, maskers te gebruiken en de vaccinatie te versterken,” zei hij.

Bron :
Foto:caracol.com.co