Colombia bereikt deals met Moderna en Sinovac Biotech voor COVID-19-vaccins

Colombia heeft overeenkomsten gesloten met de farmaceutische bedrijven Moderna en Sinovac Biotech voor COVID-19-vaccins en is van plan op 20 februari te beginnen met een massale vaccinatiecampagne, zei president Ivan Duque vrijdag.

De Colombiaanse regering streeft ernaar tegen eind maart minstens 1 miljoen mensen tegen het coronavirus te hebben gevaccineerd, voegde Duque eraan toe. Het land met ongeveer 50 miljoen inwoners, hoopt ongeveer 34 miljoen mensen te vaccineren in een poging om groepsimmuniteit te bereiken, wanneer een groot deel van een bepaalde bevolking immuun wordt voor COVID-19.

Colombia kondigde eerder overeenkomsten aan om elk 10 miljoen doses te ontvangen van vaccins die zijn ontwikkeld door Pfizer, BioNTech en AstraZeneca alsmede 9 miljoen doses van een vaccin dat is ontwikkeld door Janssen, de farmaceutische tak van Johnson & Johnson. Het heeft zich ook verzekerd van 20 miljoen doses vaccins via het COVAX-mechanisme dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt gesteund.

“We zijn tot het besluit gekomen dat de massale vaccinatie in Colombia op 20 februari zal beginnen”, zei Duque tijdens een televisietoespraak.

De vorige overeenkomsten leverden voldoende vaccindoses op om 29 miljoen Colombianen in te enten, maar de nieuwe overeenkomsten met het Amerikaanse bedrijf Moderna en het Chinese Sinovac Biotech zorgen voor nog eens respectievelijk 10 miljoen doses en 2,5 miljoen doses, waardoor het Colombiaanse totaal op meer dan 35 miljoen doses komt.

Minister van Volksgezondheid Fernando Ruiz zei in december dat Pfizer in februari 1,7 miljoen vaccindoses zou leveren. Ruiz zei deze maand dat een kleinere levering Pfizer-vaccins in Colombia zou aankomen via het COVAX-mechanisme in de eerste week van februari.

Duque heeft niet gezegd welke van de vaccins zullen worden gebruikt om de massale vaccinatiecampagne te starten. Tot nu toe is alleen het vaccin dat door Pfizer en BioNTech is ontwikkeld, goedgekeurd door de Colombiaanse toezichthouder voor voedsel en medicijnen, INVIMA.

Bron :
Foto:modernatx.com