‘Colombia biedt onderdak aan 470.000 Venezolanen’

Colombia draagt ook de lasten van de grote economische en politieke chaos in Venezuela, zei president Juan Manuel Santos vrijdag, die bijna 470.000 Venezolanen herbergt die uit de crisis zijn gevlucht.

Hij vertelde de verslaggevers dat Colombia het land is dat “het meest lijdt” aan de crisis in Venezuela, waarmee het land een 2.200 kilometer lange grens deelt.

Santos beschuldigde zijn Venezolaanse tegenhanger Nicolas Maduro van het “vernietigen van de democratie” op een nieuwsconferentie in Bogota.

“We hebben enorme inspanningen geleverd om deze crisis te ontwijken om een democratische en vreedzame oplossing te vinden,” zei hij.

Donderdag was Colombia een van de twaalf Amerikaanse staten van de zogenaamde Lima Group in Toronto, die de Verenigde Naties opriep om in de crisis te interveniëren.

“Naar schatting zijn bijna 470.000 Venezolanen in ons land aangekomen, 202.000 regelmatig en bijna 276.000 onregelmatig,” zei Santos.

Het aantal is gestegen ten opzichte van drie maanden geleden, toen Colombia de Venezolaanse aankomsten op 340.000 schatte.