Colombia bijna voor 50% gevaccineerd

De Colombiaanse minister van Volksgezondheid Fernando Ruíz Gómez heeft na de recente toename van nieuwe besmettingen met het coronavirus het begin van een “vierde golf” bewust niet benoemd. Echter, waarschuwt dat “de dreiging reëel is” gezien de overdrachtssnelheid van de zeer besmettelijke Delta-variant. Met 2.194 extra gevallen van COVID-19 die afgelopen maandag in het land werden bevestigd en 39 sterfgevallen, is Colombia tot dusver gespaard gebleven van dramatische stijgingen van de infectie zoals we die in Europa hebben gezien.

De toename van besmettingen in Europa is voor minister Ruíz een reden om scherp te blijven voor nieuwe dreigingen. “We hebben het duidelijk gezegd: Covid-19 is niet voorbij. Er is een reële dreiging van een vierde piek, en het is aan ons om ons te laten vaccineren en een hoge sterfte te voorkomen. We moeten ons nu laten vaccineren!” verklaarde minister Ruíz op Twitter.

Colombia heeft 5.050.255 gevallen van de ziekte en 128.138 sterfgevallen geregistreerd, na bijna twee jaar sinds COVID-19 opdook in Wuhan, China. In het verslag van maandag van het ministerie van Volksgezondheid werden in het departement Antioquia de meeste gevallen geregistreerd, gevolgd door Atlántico, en Bogotá. Hoewel in november een daling van het aantal “actieve gevallen” is omgebogen, neemt het aantal besmette personen licht toe. De cijfers zijn weliswaar ontmoedigend, maar staat in schril contrast met de 33.593 gevallen die eind juni op een dag werden geregistreerd.

De vaccinatiecampagne in Colombia heeft maandag het aantal van 54 miljoen doses overschreden, inclusief een miljoen doses die zijn toegediend als herhalingsvaccinatie voor personen van 50 jaar en ouder. Bijna 24 miljoen inwoners zijn nu volledig gevaccineerd, wat neerkomt op bijna 50% van de totale bevolking. Het doel van de nationale regering is om tegen het einde van dit jaar 70% van de Colombianen in te enten met enkelvoudige of dubbele doses. Na de omstreden Oostenrijkse vaccinatieverplichting die in februari 2022 ingaat, heeft de rechtse partij Centro Democrático in Colombia een voorstel ingediend om vaccinatie verplicht te stellen voor alle personen van 16 jaar en ouder, met inbegrip van buitenlanders die in het land verblijven.

Bron :
Foto:lafm.com.co