Colombia breidt maatregelen uit om derde coronagolf te voorkomen

Colombia zal de maatregelen in verband met het coronavirus uitbreiden op basis van de bezettingsgraad van de intensive care-afdelingen, zei president Ivan Duque zondag, te midden van een stijgend aantal gevallen.

“Het is duidelijk dat … sommige gemeenten de afgelopen weken een stijging hebben laten zien en er bestaat ook het risico van een nieuwe nationale stijging in de komende weken,” zei president Duque. “We moeten handelen, voorkomen en de juiste beslissingen nemen”, voegde hij er aan toe met het oog op een opkomende derde coronagolf.

Een avondklok op basis van de capaciteit van de intensive care units zal vanaf maandag van kracht zijn en tot 19 april duren, zei hij.

Steden met een IC-bezetting van meer dan 85% zullen een avondklok hebben van 18.00 uur tot 5.00 uur, terwijl die met een capaciteit tussen 80% en 85% een avondklok hebben die om 20.00 uur begint.

In steden met een bezettingsgraad tussen 70% en 79% zal de avondklok om 22.00 uur ingaan, terwijl in steden met een bezettingsgraad tussen 50% en 69% de avondklok zal gelden van middernacht tot 5.00 uur.

Bogota, de grootste stad van het land, had zaterdagavond een bezettingsgraad van 65,5%. In de kuststeden, waaronder de Caraïbische haven Barranquilla, lag de bezettingsgraad rond de 90%.

Winkelen en andere activiteiten zullen worden geregeld aan de hand van ID-nummers, voegde Duque eraan toe.

Degenen die tijdens de vakantie naar gebieden met een hoge besmettingsgraad zijn gereisd, moeten zich bij thuiskomst gedurende ten minste zeven dagen isoleren, voegde Duque eraan toe.

Bron :
Foto: presidencia.gov.co