Colombia dichtbij afschaffing mondkapjes in gebouwen

Na een week waarin Colombia een laagterecord bereikte wat betreft het aantal besmettingen en sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, heeft de Colombiaanse minister van Volksgezondheid, Fernando Ruíz, in een interview met El Tiempo bevestigd dat het verplichte gebruik van mondkapjes “binnen enkele weken” kan worden opgeheven. De verklaring komt nadat Colombia woensdag één dode door COVID-19 registreerde, en de laatste twee weken gemiddeld minder dan tien.

De opheffing van het verplicht dragen van mondkapjes maakt een einde aan de laatste coronavirusbeperking sinds de uitbraak van de pandemie op 6 maart 2020. Minister Ruíz bevestigde ook dat vanaf mei het dagelijkse COVID-19 bulletin wekelijks zal worden uitgegeven. Het totale aantal ziektegevallen in het land staat op 6.091.094, met 139.771 dodelijke slachtoffers. Het aantal actieve gevallen is gedaald tot bijna 3.000.

Het einde van het dragen van mondkapjes in gebouwen komt een maand nadat het Ministerie van Volksgezondheid de beperking voor personen buitenshuis had opgeheven, en ondanks de bevestiging door het Nationaal Instituut voor Gezondheid dat de subvariant Omicron in het land circuleert.

Personen tussen 50 en 60 jaar zullen vanaf volgende maand ook in aanmerking komen voor een tweede boosterdosis. Ruíz benadrukte dat Colombianen, ondanks de versoepeling van de zelfbeschermingsmaatregelen, “hun gezond verstand” blijven gebruiken door het mondkapje te dragen.

Bron :
Foto:eltiempo.com