Colombia en Ecuador versterken samenwerking tegen de misdaad

Colombia en Ecuador zijn overeengekomen om de samenwerking tussen hun strijdkrachten te versterken met het oog op een grotere impact in de strijd tegen de misdaad die vooral aan de grens afspeelt. Dat hebben de Colombiaanse minister van Defensie Diego Molano Aponte en de Ecuadoriaanse minister van Defensie Admiraal Fernando Donoso Morán gezegd tijdens een bilaterale bijeenkomst begin in Ipiales, departement Nariño, Colombia.

De bijeenkomst had tot doel de samenwerking tussen beide landen te versterken op het gebied van defensie en veiligheid tegen regionale bedreigingen, zoals georganiseerde misdaad, drugshandel, smokkel, mensenhandel, illegale winningsactiviteiten en andere aanverwante misdaden, aldus het Ecuadoraanse ministerie van Nationale Defensie in een verklaring.

De ministers benadrukten onder meer het belang van vooruitgang bij de controle op illegale grensovergangen, met meer samenwerking tussen de autoriteiten van beide landen. Wat de illegale grensovergangen betreft, zei Donoso dat de autoriteiten alles in het werk zullen stellen om deze te sluiten. Molano van zijn kant zei dat de oversteek over de Mataje-rivier – een aangrenzende rivier en een van de belangrijkste routes voor drugstransport – de gezamenlijke aanwezigheid van de autoriteiten van beide landen en verhoogde inspanningen voor de uitwisseling van inlichtingen vereist.

“De drugshandel vormt de grootste bedreiging voor de stabiliteit in beide landen, en daarom zijn wij overeengekomen dat de strijdkrachten van beide landen soortgelijke operaties zullen uitvoeren, waarbij gestreefd wordt naar een grotere operationele impact, uitwisseling van informatie en lucht- en zeecontroles”, aldus de Colombiaanse minister Molano.

“Geconfronteerd met de gemeenschappelijke bedreigingen die we nu hebben, zijn we meer dan ooit verenigd en bereid om samen te werken in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en tegen elke bedreiging die de veiligheid van onze landen kan verstoren,” zei de Ecuadoriaanse minister Donoso.

Bron :
Foto:dialogos-americas