Colombia en FARC akkoord start verwijdering mijnen

Colombia is steeds een stap dichter bij de vrede. De Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC hebben zeven maart een akkoord gesloten met betrekking tot een ontmijningsoperatie in het land. De rebellen zullen helpen bij het aanwijzen van de plaatsen waar er mijnen liggen, waarop specialisten van de strijdkrachten de mijnen onschadelijk zullen maken.

Na ruim drie weken na het eerste akkoord hebben de twee partijen deze week een nieuw akkoord bereikt om te beginnen met het verwijderen van landmijnen uit twee provincies. De Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) hebben ingestemd met de start van het verwijderen van landmijnen na het einde van de 34e cyclus van de gesprekken. Post-Conflict minister Oscar Naranjo kondigde aan dat het het project zou beginnen over zes weken.

De regering kondigde tijdens een verklaring aan dat de start van het programma zal beginnen in de provincies Antioquia en Meta. De FARC wilde om te beginnen het programma eerst laten starten in gebieden dichter bij steden en weg van het platteland, waar zij nog steeds actief zijn.

Het proces van het opruimen van landmijnen is al in verschillende delen van Colombia gaande. NGO’s hebben het initiatief genomen om gevaarlijke gebieden weer veilig te maken. Onder hen is de NGO “Halo Trust”, waarbij voormalige rebels helpen de mijnen op te sporen en onschadelijk te maken.

Álvaro Jiménez, directeur van de Colombiaanse Campagne tegen Landmijnen, verwelkomde het nieuws en zei: “Voor het eerst zal het vredesproces een concrete impact in het land hebben”

De FARC heeft op grote schaal landmijnen gebruikt in het decennia durende conflict met de regering waarbij bijna elke provincie wel bevuild is geraakt met mijnen. Meer dan 11.000 mensen zijn afgelopen 25 jaar slachtoffer geworden van de landmijnen.