Colombia en Nederland starten onderzoek naar TikTok

De Colombiaanse handelstoezichthouder (SIC) zal onderzoeken of de Chinese social media-app TikTok voldoet aan de wetten op het verzamelen en verwerken van persoonlijke gegevens van kinderen en jongeren.

De aankondiging op dinsdag kwam vier dagen nadat het de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens zei dat het zou gaan onderzoeken hoe TikTok omgaat met de gegevens van zijn miljoenen jonge gebruikers.

TikTok heeft tijdens de uitbraak van COVID-19 een enorm succes geboekt, waarbij miljoenen mensen wereldwijd gebruik maken van het platform voor entertainment en het creëren van content tijdens de crisis.

TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance en heeft naar schatting tussen de 500 miljoen en 1 miljard gebruikers. Het platform stelt de gebruikers in staat om korte video’s te maken en te delen met behulp van filters en effecten van de app. De app wordt door overheden over de hele wereld steeds meer onder de loep genomen.

“We proberen vast te stellen of TikTok Pte Ltd. aantoonbaar verantwoording neemt in de behandeling van gegevens van Colombiaanse burgers die gebruik maken van haar diensten,” zei de Colombiaanse Toezichthouder van Industrie en Handel (SIC) in een verklaring.

“Minderjarigen, die de grootste groep van de app zijn, krijgen speciale bescherming onder de Colombiaanse grondwet”, aldus SIC.

De Nederlandse waakhond, Autoriteit Persoonsgegevens (AP), heeft ook bezorgdheid geuit over de bescherming van TikTok van de privé-informatie van zijn gebruikers. 

“Voor veel gebruikers is dit een belangrijke manier om in contact te blijven met vrienden en tijd samen door te brengen, vooral tijdens de huidige coronaviruscrisis”, aldus de AP. “De opkomst van TikTok heeft geleid tot een groeiende bezorgdheid over privacy.”

De AP benadrukte de kwetsbaarheid van minderjarigen online en wil onderzoeken of de app duidelijk aangeeft hoe het gegevens gebruikt en of “ouderlijke toestemming nodig is voor TikTok om de persoonsgegevens van kinderen te verzamelen, op te slaan en te gebruiken. Daarnaast wil AP onderzoeken of TikTok de privacy van Nederlandse kinderen adequaat beschermt.

Bron :
Foto:antonbe