Colombia en Venezuela overwegen heropening grenzen

De Colombiaanse en Venezolaanse autoriteiten kwamen vrijdag bijeen om de mogelijkheid te beoordelen om de grenzen te heropenen die sinds 2015 eenzijdig door Caracas zijn gesloten.

De afgevaardigde van de Nationale Assemblee (parlement) van Venezuela, Freddy Bernal, meldde vrijdag dat vertegenwoordigers van Colombia en Venezuela een vergadering hebben gehouden om de mogelijke heropening van de grens te bespreken, die sinds 2015 gesloten is voor doorgang van voertuigen.

Bernal zei dat een van de overeenkomsten de instelling van een veilig cordon voor scholieren is, zodat kinderen die in de Venezolaanse steden San Antonio, Ureña en Boca de Grita, in de staat Táchira, wonen, hun scholen in Villa Rosario, Cúcuta en Puerto de Santander, in Colombia, kunnen bezoeken, zoals hij zei in verklaringen aan de staatszender VTV.

“Daartoe hebben wij een werkteam opgericht om gezondheidsmaatregelen en een vaccinatieplan op te zetten, alsook epidemiologisch toezicht,” voegde hij eraan toe.

De afgevaardigde wees erop dat zaterdag 370 jongeren via de Simón Bolívar brug zullen passeren om toelatingsexamens te doen voor universiteiten in Colombia.

Hij zei ook dat op bevel van de Venezolaanse president Nicolás Maduro ongeveer 4 600 gezinnen van deze kinderen die in het land wonen maar in Colombia studeren, zullen worden gevaccineerd.

Hij zei ook dat in deze steden van Táchira drie inentingspunten zullen worden opgezet om “in Venezuela groepsimmuniteit te creëren tegen de Colombiaanse coronavariant”.

Bernal wees erop dat de vergadering de oprichting goedkeurde van een werkgroep die de mogelijke commerciële openstelling van de grens met Colombia moet evalueren; met “eerder vastgestelde veiligheidsprotocollen omtrent corona”.

“In die zin, dat we verder gaan met de groepsimmuniteit in Táchira, gaan we de protocollen vaststellen voor een toekomstige gecontroleerde opening van de grens voor voetgangers,” zei hij.

De grens werd in augustus 2015 op bevel van Caracas gesloten voor voertuigen, en het verkeer van personen werd opgeschort na de relatiebreuk waartoe president Nicolás Maduro op 23 februari 2019 besloot, toen oppositieleider Juan Guaidó probeerde een humanitaire hulpkaravaan vanuit Cúcuta binnen te brengen.

In maart vorig jaar gelastte de Colombiaanse regering ook de sluiting van alle grensovergangen over land en rivieren in het land om de verspreiding van de coronapandemie tegen te gaan.

Bron :
Foto:zonacero.com