Colombia en Zweden bereiken overeenstemming over nieuwe investeringen voor vrede en internationale samenwerking

Er zal verder worden samengewerkt op het gebied van duurzaam transport, luchtvaarttechnologie en de al lang bestaande steun voor het Colombiaanse vredesproces.

In het kader van het officiële bezoek van president Gustavo Petro aan Zweden ondertekenden de regeringen van Colombia en Zweden een gezamenlijke verklaring waarin hun inzet voor samenwerking op verschillende gebieden wordt onderstreept, met speciale aandacht voor vrede.

In de gezamenlijke verklaring verzekerde Zweden dat het zich blijft inzetten om de uitvoering van het vredesakkoord van 2016 te ondersteunen en dat het trots is om de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) te begeleiden, vandaar het “GPAAC Peace Fund (Grupo de Apoyo, Acompañamiento y Cooperación), waaraan Zweden tot 2024 7 miljoen Zweedse kronen extra zal bijdragen. De justitiële instellingen van Colombia zijn de sleutel tot een duurzame en blijvende vrede.

Daarnaast zal de Zweedse regering tussen 2024 en 2026 20 miljoen Zweedse kronen extra bijdragen ter ondersteuning van het werk van de Colombiaanse overgangsrechtbanken, die de sleutel vormen tot een duurzame en blijvende vrede.

Daarnaast levert Zweden een grote bijdrage aan het VN-vredesfonds voor Colombia met een totale steun van 178 miljoen Zweedse kronen tussen 2016 en 2024″, aldus de verklaring.

Tijdens de bijeenkomst werden ook belangrijke aankondigingen gedaan over samenwerking op het gebied van economie en veiligheid. Zweden beloofde aanzienlijke kredieten te verstrekken voor plattelandshervormingen in Colombia, ter bevordering van duurzame ontwikkeling in de meest kwetsbare gebieden van het land. Daarnaast zullen de banden op het gebied van handel en technologische innovatie worden versterkt door de opening van een ProColombia-kantoor in Zweden en de oprichting van de Colombiaans-Zweedse Kamer voor Innovatie en Technologie.

President Gustavo Petro benadrukte dat de diplomatieke betrekkingen met de Zweedse regering gericht zijn op gemeenschappelijke kwesties die van groot belang zijn voor beide naties, zoals vrede, het koolstofvrij maken van de economie en klimaatactie.

De Zweedse premier Ulf Kristersson noemde de ondertekening van de bilaterale overeenkomst tussen de twee naties “uitstekend” en “historisch”. “Deze overeenkomst benadrukt zeer belangrijke gebieden voor verdere samenwerking. Bijvoorbeeld op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechnologie, duurzame mijnbouw, duurzaam transport, luchtvaarttechnologie en de al lang bestaande steun voor het Colombiaanse vredesproces”, zei hij.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co